AVERTISMENT - Sexul oral şi cancerul
Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, papilomavirusurile, provocatoare de cancer al uterului, ar putea fi totodată la originea unor cancere ale gîtului, a căror frecvenţă a crescut în ultimii ani.
Studiul aduce dovezi în sprijinul unei ipoteze deja formulate: papilomavirusul uman 16, o suşă a papilomavirusului, este prezent în aproximativ 72% din cancerele gîtului. În aceste condiţii, s-a pus problema găsirii unui factor de risc cu potenţial şi mai mare decît tabagismul sau alcoolul în declanşarea acestei forme de cancer. Trebuie însă precizat că în discuţie este cancerul orofaringian (parte a faringelui din spatele gurii), care reprezintă 20% din cancerele ORL (gură, faringe, laringe). Pentru aceste forme de cancer ORL, atenţie!, ţigara şi alcoolul rămîn principalii factori de risc.
Sexul oral, risc majorPapilomavirusul se transmite în principal pe cale sexuală. Prezenţa lui la nivelul gîtului se explică prin practicarea sexului oral. Sînt date care arată că, în cazul cancerului gîtului, contaminarea cu papilomavirus creşte cu peste 30% riscul de declanşare a bolii. Riscul este şi mai mare în cazul partenerilor multipli.
Să nu intrăm în panicăNumărul persoanelor care fac sex oral este în creştere şi totuşi nu la toate sînt depistate papilomavirus. Şi dintre cele care au luat papilomavirusul, doar o parte dezvoltă cancer. Papilomavirusul este un virus foarte întîlnit, nu întotdeauna periculos. Astfel, se ştie că cele mai multe dintre tinere iau acest virus la debutul vieţii sexuale, dar numai un procent dintre ele sînt diagnosticate cu cancerul de col.
În concluzie, conferenţiar doctor Daniel Popescu spune că este inutil să strigăm lupul şi că mai bine să facem sex protejat. Iar prezervativul rămîne singurul mijloc de prevenţie şi care, din nefericire, este ignorat în cazul sexului oral.