Topul întocmit de ziarul Adevărul, care conţine primii 500 de miliardari autohtoni, este populat şi de 21 de afacerişti constănţeni Clasamentul, condus la nivel naţional de Dinu Patriciu, îl prezintă ca cel mai bogat constănţean pe Corneliu Idu. Cu o avere estimată la 250 - 270 de milioane de euro, Idu „este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanţi armatori români. A început cu firma Idu Shipping, companie ce a devenit în scurt timp cel mai mare plătitor de taxe şi impozite din judeţul Constanţa“. Afaceristul ocupă locul 35 la nivel naţional. Locul secund este ocupat de Gabriel Valentin Comănescu (locul 49), care are 180 - 200 milioane de euro. „Upetrom, grupul de firme deţinut de afaceristul constănţean, este cea mai mare companie de extracţie petrol şi gaze din România. Comănescu forează după aurul negru şi gaze în trei mări şi zece ţări“. Pe poziţia 56 în top (locul trei pe Constanţa) se situează familia Bosânceanu. Averea ei a fost estimată la 160 - 170 milioane euro. Adevărul arată că omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu controlează Şantierul Naval Constanţa, clubul de fotbal Farul, Histria SA şi un trust de presă. Toate companiile sale sunt pe profit, fiind evaluate la 85 - 87 milioane de euro.
Yacht-urile, pasiunea lui Cârstocea
Următorul în ierarhie este Adolf Bâclea, clasat pe locul 71, cu o avere de 130 - 140 milioane de euro. „Este patronul firmei Cosena SRL, însă, de-a lungul timpului, şi-a mutat afacerile în străinătate. În prezent, armatorul român mai deţine nouă nave petroliere şi mineraliere, din cele 47 avute până în 2001. Să vândă ce este vechi şi să cumpere altele noi face parte din strategia lui de afaceri“. Bâclea este urmat de Mohammad Murad (locul 77), cu o avere de 120 - 125 milioane de euro. „Când spui Mohammad Murad, te gândeşti invariabil la lanţul de restaurante de tip fast-food Spring Time. Familia Murad mai deţine ansamblul rezidenţial Summer Land de pe litoral şi societatea Triumph Construct, cu nu mai puţin de şase hoteluri şi vile de vacanţă, printre care Perla Majestic şi hotelul Phoenicia din Bucureşti“. Locul şase între bogătaşii locali îl ocupă politicianul Constantin Frăţilă, cu o avuţie evaluată la 90 - 95 de milioane de euro. Ocupant al locului 101 în clasamentul general, „omul de afaceri deţine 32% din COMCM, companie ce controlează 63,5% din SCUT Constanţa“. Frăţilă este urmat de Lucian Lazia, acţionar, împreună cu fiul său, al societăţii Argos SA. Ocupant al locului 120, Lazia mai posedă şi Dobroport SA, societate ce deţine toate porturile principale din judeţ (Cernavodă, Medgidia şi Murfatlar). Următoarea poziţie în clasament (125 - naţional, 8 - local) este ocupată de Florin Cârstocea, cu o avere de 70 - 72 milioane de euro. „Neptun Yacht este compania care deţine 40 de ambarcaţiuni de lux, firma la care Cârstocea ţine cel mai mult, pentru că yacht-urile sunt pasiunea lui. Cârstocea mai deţine hotelul Central şi satul de vacanţă Hollyday din Mamaia, 20 de hectare de teren la Corbu şi luciu de apă, un minihotel pentru angajaţii săi la Predeal şi 4.000 de hectare de teren agricol“.
Cuşu, îmbogăţit de Vraja Mării
Şi fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi apare în top 500 Adevărul, pe poziţia 185 (9 la nivel local), cu 47 - 50 de milioane de euro. „Cea mai cunoscută afacere a «regelui fotbalului» este hotelul Iaki, de cinci stele, din Mamaia, care aduce, anual, un profit de 1,5 - 1,7 milioane de euro. Sportul rege i-a adus câteva milioane de euro, însă cei mai mulţi bani i-a câştigat ca jucător, pentru că postura de antrenor nu i-a priit la nicio echipă“. Locul 189 (10 în topul local) aparţine afaceristului Grigore Comănescu, care are o avere de 45 - 48 milioane de euro. „Comănescu, supranumit şi regele betonului, deţine firmele Comprest Util SRL, Somaco Construct SRL, ABC Val SRL şi Betoane şi Prefabricate SRL. Valoarea totală a companiilor sale însumează peste 45,2 milioane de euro“. Următoarea poziţie este ocupată de familia Guci (45 de milioane de euro). „Principalele proprietăţi ale lui George Guci sunt hotelurile Dorna şi Modern, din staţiunea Mamaia, şi hotelul Guci, din Constanţa“, se menţionează în revista editată de Adevărul. Verii Niculae şi Ioan Duşu, ocupanţii poziţiei 203 în topul naţional şi ai locului 12 în cel local, „au o avere de 40 - 45 milioane de euro şi controlează unul dintre cei mai importanţi producători de BCA din România - CELCO SA Constanţa. Cei doi deţin şi hotelurile Sulina, Delta, Dobrogea, Traian (Neptun) şi acţiuni la Complex Condor din Mamaia“. Cei doi sunt urmaţi de Dumitru Cuşu (211), patronul restaurantului Vraja Mării, evaluat de firmele din domeniu la un milion de euro. Anul trecut a cumpărat şi hotelul Belona, din Eforie. Mai deţine hotelul Dacia, din Mamaia, şi are acţiuni la Agrostar Constanţa, Cupa Internaţional SRL şi Expo Cupa SRL. Cuşu are 40 - 43 milioane de euro. Stere Samara, ocupantul poziţiei 211, are o avere evaluată la 40 - 43 milioane de euro. „Deţine spaţii comerciale evaluate la aproximativ 15 - 20 de milioane de euro, pe care le administrează prin Metachim SA. Are acţiuni la operatorul portuar SOCEP, Stolas SRL, Transarom SA şi Sammarina SRL, dar şi la abatorul Carmeco“.
Liviu, fratele de top
Pe locul 14 în topul bogătaşilor constănţeni (248) îl găsim pe Dumitru Martin, cu 31 - 34 milioane de euro. „Afaceristul deţine holdingul Polaris, un hotel pe Valea Prahovei, la Moeciu, un ponton de lux de zece camere în Delta Dunării şi 47% din compania Touring Eurolines“. Următorul în ierarhie este Vasile Costea (poziţia a 15-a printre constănţeni, 258 naţional), cu o avere de 30 - 32 milioane de euro. „ABC Val, ECO Bloc sau Romat SA sunt câteva dintre firmele controlate de omul de afaceri. Terenurile pe care le deţine însumează o suprafaţă de circa 3,5 hectare“. Nici fratele primarului oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, nu lipseşte din clasament. Liviu Brăiloiu, ocupantul locului 316, are 20 - 22 milioane de euro. „Proprietar al hotelurilor Pelican şi Palace din Mamaia, Brăiloiu este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Constanţa. Deţine în sudul Spaniei, în Alicante, un hotel de 500 de locuri de cazare, evaluat la peste 30 de milioane de euro. Tot în Spania are afaceri în industria textilă şi transportul de călători“.
Mazăre, popular şi fumător de trabucuri
Ocupantul locului 440, Sorin Strutinsky, are cam 10 - 11 milioane de euro. „Implicat într-un număr impresionant de 26 de firme“, Strutinsky este cunoscut ca partenerul de afaceri al edilului Radu Mazăre şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Împreună cu cei doi deţine firmele Royal Distribution Services SRL, Xenoti SRL, Conpress Group SRL şi Ideea Contrast SRL. Sorin Strutinsky este urmat îndeaproape de prietenii şi partenerii său. Mazăre şi Constantinescu au averi egale şi împart locul pe podium: 452, cu 10 milioane de euro. Despre edilul Constanţei, Adevărul spune că, „la doar 37 de ani, extrem de popular şi fumător de trabucuri, se ia în piept cu conducătorii ţării, pune taxe de protecţie firmelor din Constanţa, vine la serviciu cu maşini de epocă şi te taxează la bariera din Mamaia. Deţine 25% din Conpress Group SRL, o companie care a avut o cifră de afaceri pe 2007 de 17 milioane de euro“. Pe de altă parte, „preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu adoarme la volan în intersecţii, însă nu doarme şi în afaceri. Partener în şase firme cu Strutinsky şi Mazăre, Constantinescu are activităţi în domeniul hotelier, în distribuţie, comerţ sau mass-media“. Poziţia 452 (18 în clasamentul local) este Vasile Leu, cu 10 milioane de euro. „Este unul dintre cei mai importanţi acţionari ai fabricii de ulei Argus Constanţa. Producătorul de ulei a obţinut un profit de 5,58 milioane de lei în 2007, după o pierdere netă de 10,7 milioane de lei în 2006“.