luni, 29 iunie 2009

Natalia face minuni din pasta de zahar

„Torturile care trebuie să fie perfecte, cele supraetajate, care au o structură înăuntru sunt «criminale», pentru că lucrezi cu ceva care nu este solid, ca şi cum ai lucra cu nisip" 



Te uiţi şi te minunezi. Nu mai ai cuvinte la vederea minunăţiilor dulci ce ţi se arată. Parcă personajele din desenele animate s-au întrupat din zahăr şi au venit la petrecere pentru a ne înveseli şi a ne... îndulci. 

Natalia Petrovici dă viaţă, din pastă de zahăr, tuturor personajelor noastre preferate. Şi nu numai. Tânăra modelează pasta dulce în formă de buchete de flori, de nave, sticle cu băuturi fine şi chiar poşete de firme. Nu este oare acesta visul oricărei femei: să aibă o geantă de firmă cu care să se poată îndulci atunci când are poftă?! 

Prăjituri, tarte, minuni 

„Am avut un talent de mică. Mă apucasem eu să pictez când eram mai tinerică. Mi-a plăcut să mănânc ceva bun, să văd ceva care să mă atragă şi să mă facă să mănând, fiind şi de prin Moldova, ei fiind vestiţi pentru dulciurile pe care le fac... am stat pe lângă maică-mea mai mult prin bucătărie şi am prins gustul acesta să fac prăjituri, tarte, minuni d-astea. După aceea am venit în Constanţa, am început să lucrez pentru o firmă de renovări şi design interior şi am început să dau de cărţi cu torturi decorate, am văzut ce poţi să faci din ele, cum pot să arate, că se pot mula pe anumite dorinţe ale clientului, că poţi să le personalizezi şi am zis că este o chestie pe care aş putea să o fac, măcar să încerc. Mie oricum îmi plăcea să fac ceva bun, dulce, dar am vrut să merg mai departe. Acum un an jumătate, doi am început să fac prietenilor", povesteşte Natalia. 



Torturi sculptate 

În momentul acesta torturile frumoase, elegante sau amuzante pe care le face sunt doar un hobby. Aşa le înseninează Natalia petrecerile prietenilor. 

Este un hobby în momentul acesta, unul deosebit şi dificil, dar este frumos. A început încet, în bucătăria proprie, apoi s-a specializat în Anglia şi Turcia: 

„În Anglia am fost la cursurile lui Debbie Brown, ale cărei cărţi mă inspiră şi acum. Încet, încet am prins experienţă. De fiecare dată ţi se pare că faci un tort «greu». La început zici că-l faci uşor, apoi îşi dai seama că este greu. La balerină am stat şapte ore să-i fac numai fustiţa. Toate straturile sunt făcute manual, trebuie să modelezi. Fac torturi sculptate, cum ar fi Tom şi Jerry sau Fulger McQueen din desene animate". 

I se par mai greu de realizat „torturile care trebuie să fie perfecte. Cele supraetajate, care au o structură înăuntru. Sunt «criminale» pentru că lucrezi cu ceva care nu este solid, ca şi cum ai lucra cu nisip". 

Cel mai mult a lucrat 17 ore încontinuu la un tort supraetajat, cu flori, un tort de nuntă. 

Cum „construim" un tort? 



Dar cum se face un astfel de minune dulce?! Natalia ne explică: „Începi cu un blat de tort. Nu am tăvi speciale. Totul este făcut manual. Pentru foarte puţine lucruri există forme. Blatul este ca oricare altul. Gândeşti structura, pentru că este ca la o clădire, practic. Dacă ai pus următorul blat şi nu ai pus strat dedesubt din beţe se dărâmă şi ai un dezastru. Glazura este o pastă de zahăr cu gust de vanilie, de acadea. Lumea o numeşte marţipan, dar nu este. Este o pastă care se poate lucra destul de uşor, dar care este destul de pretenţioasă, pentru că dacă o ţii la umiditate prea mare, la căldură, se lasă, se înmoaie. O lucrezi ca pe o plastilină şi dacă ai şi puţin talent, faci ce vrei din ea. Nu se întăreşte din cauza faptului că blatul de tort este un mediu umed. Trebuie să lucrezi destul de repede, pentru că altfel devine uscată şi casantă". 

Bun şi sănătos 

Deocamdată, pasiunea Nataliei face deliciul prietenilor ei. Însă situaţia nu va rămâne în acest stadiu pentru mult timp pentru că tânăra se lansează în afaceri. Un business cu parfum romantic de acadea, cu mireasmă de cafea savurată împreună cu cele mai bune prietene la o bârfă ca între fete. Întâlniri liniştite, cu prăjituri bune şi sucuri naturale. Ciocolateria Nataliei Petrovici se va deschide în septembrie pe strada Ecaterina Varga nr. 17: „Vom avea o cafenea pentru fete mai mult, de bârfă. Multe tarte, câteva salate sănătoase, fresh-uri. Clientul poate veni să cumpere ceea ce are nevoie. Vom face ceva care nu există la momentul de faţă în Constanţa. Va avea un alt stil, un alt aer. Nu mergem pe modernităţi, aşa cum se poartă, ci va fi un stil dulce şi feminin". Mai trebuie precizat ceva: dacă mâncăm dulce nu trebuie să ne temem că ne vom îmbolnăvi! Torturile Nataliei nu conţin ingrediente sintetice, ci numai lapte proaspăt şi ciocolată de cea mai bună calitate.

http://www.bzc.ro/sectiuni/deschidere-editie-bzc/natalia-face-minuni-din-pasta-de-zahar-galerie-foto-28154.html

Niciun comentariu: