Oraş turistic fără cinematografe. Pare o imagine ireală. Însă, din nefericire, Constanţa a mai rămas cu un singur loc unde cinefilii se pot duce să vizioneze filme pe marele ecran. O parte închiriate, o altă parte retrocedate, sălile constănţene de cinema au dispărut încet, încet, de pe harta oraşului. Afectaţi sau nu, locuitorii Constanţei parcă încep să ducă dorul unui cinematograf, loc de întâlnire, de distracţie şi de naştere a idilelor, înainte de 89.
Una dintre sălile de cinema retrocedate în urmă cu câţiva ani este şi fostul cinematograf Majestic. Cine a putut uita clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, unde tinerii se adunau pentru a vedea filmele în vogă ale vremii. Numit pe rând „Regina Maria, apoi „Progresul“, pentru ca să ajungă la „Majestic“, cinematograful a fost revendicat şi retrocedat de către Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) RomâniaFilm, în anul 2003. Prin procesul verbal de predare-primire numărul 2215 din 16 iulie 2003, cinema Majestic a intrat în posesia Gherghinei Anton, o bătrână constănţeancă, reprezentată de doi procuratori, Cornel Dan şi Despina Elena. Actele au dovedit că bătrâna, domiciliată la acea dată pe strada Soveja nr. 25, ap 29, este moştenitoarea de drept a imobilului construit în 1911, cu o suprafaţă de 904,3 metri pătraţi. Documentele ataşate dosarului de predare-primire arată faptul că, în 1911, Chiriac Savopol a vândut Mariei Kalust Anton o clădire cu două etaje pe strada Griviţei, compusă din patru camere cu o sală la etaj. De asemenea, pe 23 septembrie 1929, Grigore Vasile şi Athina Sotir Hristu îi vând lui Kalust Anton imobilul din strada Ştefan cel Mare nr. 29, colţ cu General Manu, imobil denumit la acea dată „cinema Regina Maria“.
Despina, „nepotul“ Gherghinei
În anul 1940, în foaia de date pentru înscriere în Cartea Funciară, proprietarii clădirii figurează, după decesul lui Kalust Anton, Eduard şi Manuel K. Anton. Cu primul dintre cei doi s-a căsătorit Gherghina şi, astfel a devenit moştenitoarea clădirii după decesul soţului. Clădirea a intrat în posesia statului prin decretul 92 din 1950 privind naţionalizarea încăperilor cu destinaţie de locuinţă şi apoi, a intrat în patrimoniul RADEF RomâniaFilm, din cauza destinaţiei de exploatarea filmului. După ce a reuşit să-şi recupereze bunul moştenit, ajutată fiind de Dan Cornel şi de Elena Despina, sora controversatului om de afaceri constănţean, George Despina. Dealtfel, se pare că acesta din urmă s-a mândrit de câteva ori că cinematograful va intra pe mâinile sale, pentru că Gherghina Anton ar fi mătuşa sa. Oricum, ajutată de cei doi procuratori, cărora le-a dat drepturi depline pentru a o reprezenta, bătrâna a reuşit să-şi recapete cinematograful. Printr-o procură specială, Gherghina Anton i-a împuternicit pe cei doi procuratori cu puteri depline pentru a rezolva problema preluării sălii Majestic de la RADEF. Însă se pare că, până la urmă, treaba lui Dan Cornel şi a Elenei Despina era de a înlesni retrocedările pe numele bătrânei, pentru ca apoi să cumpere de la aceasta imobilele şi terenurile reposedate.
Slabu, „cinefil“ de vază
Afacerea a fost profitabilă pentru Despina şi Dan, din moment ce, la foarte puţin timp după ce Gherghina a fost pusă în posesie, clădirea a fost vândută preşedintelui clubului CS Tomis, Gheorghe Slabu. În conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare încheiat între acesta şi cei doi procuratori, Slabu a plătit pentru clădirea familiei Anton nu mai puţin de 250.000 de dolari, echivalentul, la acea dată, a opt miliarde două sute douăzeci şi cinci milioane de lei. Din întreaga sumă, 40% i-a revenit lui Cornel Dan, iar diferenţa de 60%, Elenei Despina. Apoi, după ce a închis cinematograful, Slabu a pus bazele centrului comercial Prestige, care tronează şi acum pe locul fostei săli de cinema. Conform unei declaraţii semnate de aceeaşi Gherghina Anton, bătrâna declară pe proprie răspundere că a primit de la cei doi, Cornel Dan şi Elena Despina, „sumele cu titlu de preţ pentru următoarele imobile: imobilul situat în Constanţa, str. Ştefan cel Mare nr 39 (colţ cu General Manu) - Cinematograful Majestic, imobilul teren în suprafaţă de 414,28 mp, lotul 9, careul 24 şi construcţie situate în staţiunea Mamaia cunoscut sub denumirea de Vila Albastră, imobilul situat în Constanţa, str. Griviţei nr. 9, imobilul situat în Constanţa, str. Gen. Manu nr. 18 şi terenul extravilan în suprafaţă de 35 ha situat în localitatea Lazu, com. Agigea, jud. Constanţa cu care sunt de acord să le vândă conform mandatului pe care l-am dat acestora şi nu mai am nici un fel de pretenţii de la aceştia cu privire la imobilele descrise mai sus“.
BZC - 14 nov 2007
2 comentarii:
Uitasem de articolul asta. Foarte bun si frumos din partea ta ca ne-ai reamintit.
Mai vrem si altele...
Mulţumesc frumos. Mai caut şi voi mai posta "vechituri“ d-astea. Şi mie mi-e dor de BZC-ul meu :)
Trimiteți un comentariu