Salamul de biscuţi este un desert al copilăriei. Însă, această variantă modernă, îmbogăţită cu fructe, migdale, nuci, ciocolată şi prosecco este, cu siguranţă, o bună alternativă pentru… desertul maturităţii.
Ca şi în alte dăţi, am găsit reţeta pe www.goodfood.ro, site-ul meu preferat în materie de minunăţii culinare. Şi, bineînţeles, am „modelat” reţeta după gustul meu. Nu am pus smochine, pentru că nu-mi plac, şi am folosit biscuiţi simpli, nu cu lămâie. În rest… totul ca-n revistă!
Ingrediente
200g de unt
140g de zahăr
4 ouă mari
2 linguri de cacao
50ml de prosecco (sau orice alt vin spumant)
1 vârf de cuțit generos cu sare de mare
250g de ciocolată neagră, cu 70% cacao
140g de biscuiți (cu lămâie, dacă găsești), mărunțiți grosier
100g de migdale decojite, tocate grosier
75g de nuci macadamia, tocate grosier
75g de nuci, tocate grosier
140g mix de smochine, prune și merișoare uscate, tocate grosier
zahăr pudră, pentru presărat
Mod de preparare
1. Amestecă untul și zahărul cu mixerul până obții o cremă afânată. Adaugă ouăle pe rând, bătând bine compoziția înainte de a-l pune pe următorul. Nu te îngrijora dacă amestecul pare să se taie, se va închega din nou când adaugi celelalte ingrediente. Încorporează pudra de cacao, prosecco și sarea de mare.
2. Pune ciocolata într-un bol termorezistent așezat deasupra unei oale cu apă clocotită (bain-marie) și stinge focul. Las-o să se topească ușor, amestecând din când în când, până devine extrem de cremoasă. Pune bolul deoparte pentru a se răci, aproximativ 5 minute. Încorporează ciocolata în amestecul de ou. Adaugă biscuiții, toate tipurile de nuci și fructele uscate.
3. Întinde o folie alimentară în strat dublu pe o suprafață curată, pe care ai șters-o în prealabil cu o cârpă umedă (astfel folia se va lipi mai bine). Cu ajutorul unei linguri, transferă compoziția pe partea centrală a foliei – trebuie să creezi o formă de salam cu o lungime de aproximativ 30cm. Învelește-l cu folia alimentară, apăsându-l de suprafața de lucru pentru ca folia să se lipească strâns. După ce l-ai acoperit complet, apucă folia de capete și răsucește salamul ca și când ar fi un sucitor, pentru a strânge și mai tare învelișul. Înnoadă capetele și pune desertul în frigider cel puțin 8 ore, preferabil peste noapte.
4. Înainte de a servi, dezvelește salamul rece și, dacă vrei să-l decorezi, leagă-l lejer cu o sfoară alimentară. Presară zahăr pudră din abundență. Așază-l pe un tocător în mijlocul mesei și taie-l în felii groase. Păstrează resturile (dacă rămân) la rece.
Sursă reţetă: www.goodfood.ro
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu