luni, 3 martie 2008

Radu Mazăre: „Năstase are o problemă de imagine“




Ioana LupeaMircea Marian Luni, 03 Martie 2008







Radu Mazăre crede că fostul premier Adrian Năstase nu a fost suficient de bătăios în a se apăra de acuzaţiile de corupţie, pe care le consideră nefondate. Primarul Constanţei crede că nu e bine pentru PSD să fie condus de doi lideri puternici, Geoană şi Năstase. Mazăre se consideră hărţuit de Traian Băsescu şi imbatabil în competiţia pentru primăria Constanţei.
Mircea Marian: De ce aţi votat împotriva lui Adrian Năstase la ultimul Consiliu Naţional? Radu Mazăre: E caraghios ce i se întâmplă lui Năstase. Băsescu l-a acuzat că fugea cu milioanele în geamantan şi l-a anchetat trei ani pentru trei termopane. E caraghios.
M.M.: Dar nu l-aţi votat. Din păcate, nu şi-a gestionat bine problema asta a acuzaţiilor nefondate de corupţie. Unul dintre motive este acesta, că n-a fost suficient de bătăios în a-şi apăra imaginea. A doua: eu nu cred că este bine ca, până la un congres, să existe doi lideri puternici în vârful partidului.
Ioana Lupea: Nu şi-a apărat imaginea bine pentru că nu a făcut ca dumneavoastră? Dacă vreţi, pentru că nu a făcut ca mine. Adică, n-a demonstrat că este nedrept ce i se întâmplă din ordinul lui Băsescu.
I.L.: Dar a făcut-o. Credeţi că are o problemă de imagine?Este o chestiune de imagine. Sper să şi-o repare.
M.M.: Nu cumva îi purtaţi pică lui Adrian Năstase pentru că a spus că nu vă pricepeţi la politică, ci la contrabandă? Nu sunt ranchiunos. Şi să ştiţi că fratele meu, Alexandru, deputat, l-a votat pe Năstase. M-am certat cu el şi mi-a spus că este singurul din partid care are un discurs virulent anti- Băsescu.
I.L.: Credeţi că partidul ar trebui să se poziţioneze anti-Băsescu? După părerea mea, Băsescu nu a făcut în ţara asta decât circ şi nu a construit nimic. După cât m-au hăituit procurorii, mie nu mai mi-e frică nici de Băsescu, nici de maică-sa, nici de fiică-sa.
M.M.: O cunoaşteţi pe Elena Băsescu? Nu o cunosc, dar mi-ar fi făcut plăcere.
M.M.: Aşa cum arată partidul acum, veţi câştiga alegerile? Cred că nu am avut o prestaţie viguroasă cum ar fi trebuit să aibă un partid de opoziţie, cred că trebuia să taxeze o sumedenie de lucruri. De exemplu, baronul asfaltului Căşuneanu, care şi-a luat Buick de un milion şi câteva sute de mii de euro. Eu, dacă eram şeful partidului, ieşeam să arăt populaţiei lucrul acesta.
I.L.: Este baronul tuturor. Euroconstruct şi Golden Blitz şi-au crescut cifra de afaceri de 800 de ori. Dacă eram şef al partidului de opoziţie taxam zilnic lucrurile astea.
I.L.: Aţi iniţiat suspendarea preşedintelui Băsescu şi aţi văzut ce s-a întâmplat. Nu a fost suficient explicat. Aici trebuie să fii foarte clar şi concis. Băsescu ştie să o facă, numai că nu construieşte. În trei ani, n-am văzut un lucru pus cap la cap.
I.L.: Acum, că Geoană îl are alături pe Năstase, vor merge lucrurile mai bine în partid? Părerea mea sinceră? Cred că şi la nivelul ziariştilor va începe să se pună întrebarea care se va termina la congres: eşti cu Geoană sau cu Năstase?
M.M.: Şi nu este o întrebare firească? Nu neapărat. Românii sunt foarte conflictuali, iar presa exploatează lucrul acesta.
M.M.: În cazul Corlăţean, pe care l-aţi făcut fătălău plângăcios, nu credeţi că aţi exagerat? Plângăcios l-am făcut abia după ce a apucat să se plângă. V-am explicat: a vrut să facă o lucrare urâtă. Ne-a dat acea hârtie pentru ca prefectul să o folosească şi respectivul să nu fie dat afară din consiliul judeţean, pentru că a fost dat afară din partid. Prefectul, bazându-se pe hotărârea lui Corlăţean, ataca în contencios administrativ şi suspenda hotărârea de excludere din consiliul judeţean. Era o lucrătură împotriva partidului.
M.M.: Dar l-aţi făcut plângăcios fiindcă s-a plâns. Ce era să facă omul? Să vă provoace la duel? Nu. Trebuia să pună mâna pe telefon şi să spună: domnul Mazăre, a venit la mine cutărescu, a făcut contestaţie - care-i situaţia? Faptul că a trims o hârtie, fără să aibă dreptul, ca să fie folosită împreună cu prefectul liberal, nu este în ordine. Şi dacă ştii că ai un lider puternic şi cu gura spurcată, cum este Mazăre, nici nu te bagi fără să întrebi.
M.M.: Dar, pe vremea lui Năstase, v-ar fi dat afară din PSD. Ei, ce să spun, că eu am câştigat primăria cu partidul. PSD a venit să mă roage pe mine să intru în partid, nu eu.
M.M.: Vreţi să-i provocaţi să vă dea afară acum? După trei ani în care m-a hăituit Băsescu cu procurorii, dacă plecam, plecam atunci, că nu mă mai anchetau.
I.L.: Ion Iliescu este un câştig sau o pierdere pentru PSD? Vreţi să mă ia partidul la scotocit. Ce vreţi, să-l critic pe Iliescu? E în opoziţie, îl chinuieşte. E o ruşine, după ce a fost şef de stat zece ani, să-l mai târâi tu, la vârsta lui, la tribunale. Ne facem noi, românii, de ruşine. L-am împuşcat pe Ceauşescu şi pe ăsta îl târâm prin tribunale.
I.L.: Nu ar trebui întrebat de revoluţie şi de mineriade? Hai să vă zic de Ion Iliescu. Eu nu pot să-l apăr, ce a făcut cu mineriadele el sau Băsescu... Nu ştiu dacă Băsescu a adus trenurile cu mineri, cum se spune. Ion Iliescu a fost preşedintele ţării noastre zece ani, n-am avut războaie, n-am avut conflicte, am intrat în UE, am intrat în NATO.
DOSARE DE CORUPŢIE
„Băsescu ar fi vrut să mă aresteze“
M.M.: V-a pus DNA sechestru pe avere? Eu ştiu atât: au înnebunit toţi ziariştii, mă căutau să le spun despre sechestru, în condiţiile în care eu n-am fost încunoştiinţat şi nici avocaţii mei. De unde am tras concluzia că DNA a început campania electorală, dacă ştiau toţi ziariştii ceea ce eu nu ştiam.
M.M.: În ce dosar s-a decis sechestrarea averii? Celebrul dosar de retrocedare de terenuri în care sunt anchetat din 2005 fără să fi fost trimis în instanţă.
M.M.: L-aţi dat în judecată pe Daniel Morar? L-am dat, în nişte procese civile. Am cerut despăgubiri.
M.M.: Cât? Nu mai ştiu cât. Singurul proces câştigat a fost împotriva IGP, o jumătate de miliard. Este adevărat, în prima instanţă, ei au făcut recurs. Trebuie şi să-şi ceară scuze, public, într-un ziar naţional de largă circulaţie şi în unul local, pentru că au spus că Mazăre a prejudiciat primăria cu şase milioane de euro, într-un comunicat de presă. Dacă voi câştiga şi la Curtea de Apel, o să vi-l dau să-l publicaţi în „Evenimentul zilei“.
I.L.: Câte dosare aveţi la DNA? În Bucureşti, am unul singur cu care mă chinuiesc, iar la Constanţa am vreo 15 neînceperi de urmărire penală. Nu am nicio trimitere în judecată. Sunt acuzat că, atunci când am făcut retrocedări, am subevaluat, intenţionat, anumite terenuri. Am cerut procurorului realizarea unei expertize - ceea ce s-a întâmplat în dosarul „Flota“. Domnul Băsescu a avut două expertize, una din care rezulta prejudiciul şi o a doua, comandată de domnul Morar, care a constatat că nu există prejudiciul. Îi cer deci procurorului o expertiză şi, în acelaşi timp, am comandat eu, pe banii mei, un raport de expertiză extrajudiciară. Şi ce spun procurorii: resping cererea de efectuare a expertizei formulate de învinuiţii Mazăre etc.
I.L.: De cine sunteţi hărţuit? Este chiar aşa de greu răspunsul? Din dispoziţia directă a domnului preşedinte mult iubit, care a avut două expertize şi eu nici una, am fost dat către Morar, Morar către Ţuluş, Ţuluş către procurorul de caz.
I.L.: De ce sunteţi important pentru Băsescu? Ar fi vrut să mă aresteze. Dacă era o singură persoană care să declare că mi-a dat ceva, mă arestau. De ce? Ca să dispar din statutul de baron local, cum îmi spuneţi voi, iubit sau votat de populaţie, ca să poată câştiga domnii de la PD primăria din Constanţa. Cu mine este cert că nu or să câştige. Şi vor pierde şi alegerile la consiliul local şi la cel judeţean.
M.M.: În 2004, aţi câştigat primăria, dar nu şi alegerile parlamentare. N-am putut transfera din imaginea şi realizările de la nivel local la nivel naţional.
M.M.: Cu cine vă băteţi la locale? Cu nimeni.
I.L.: Nici cu Onaca? Să fim serioşi. Nu ştiu să fi făcut ceva. Despre ce discutăm? Despre activitatea lui profesională pe care a încasat bani sau despre administraţie, despre lucruri făcute? Am a reproşa partidului lui Onaca că s-a opus cu obstinaţie tuturor proiectelor din Constanţa.
M.M.: Care? Ultimul este transferarea a 20% din acţiunile portului la municipalitate.
M.M.: De ce guvernul cedează nişte încasări pentru un primar din opoziţie? Pentru că, în Europa, porturile aparţin fie integral, fie parţial autorităţilor locale. Acestea fac investiţii până la intrarea în port şi este normal să şi beneficieze. Portul Galaţi şi cel din Tulcea aparţin autorităţilor locale.
M.M.: Nu înţeleg de ce domnul Orban face acte de caritate. Nu înţelegeţi niciodată când se face un lucru bun. Sugeraţi că aş fi avut o înţelegere cu Orban.
I.L.: Aveţi o relaţie bună cu el? L-am cunoscut la Chişinău, acum vreo cinci ani şi am mai vorbit de vreo două ori. Acest transfer îl ajută pe el şi PNL-ul, pentru că toţi constănţenii vor să aibă un beneficiu de pe urma portului.

ÎNTRE CRIMINALITATE ŞI PROTECŢIE SOCIALĂ
„Port pistol la mine de când mi-au confirmat poliţiştii că sunt foarte multe arme în ţară“
I.L.: Constanţa este un oraş fruntaş în ceea ce priveşte criminalitatea. La infracţiuni violente, sunteţi pe primul loc. Dar Craiova? Vreau să vă spun aşa: am liniştit oraşul după ce am devenit primar. Am avut celebra taxă de linişte, am angajat bodyguarzi, până în 2005 era linişte la orice oră pe stradă. După 2005, au venit portocalii la putere, iar şeful poliţiei nici măcar nu mai vorbea cu mine la telefon. Până acum o lună nu am avut nicio comunicare sau colaborare cu poliţia. Mă întrebaţi pe mine despre ceva care... Sunt foarte îngrijorat, dar eu trebuie să colaborez cu instituţiile statului. În loc să mă urmărească SRI, poliţia, ar trebui să urmărească genul ăsta de infracţiuni.
I.L.: Multe scandaluri sunt legate de numele dv. - scandalul „Flora“, de exemplu, fraţii Vasea. Presa a scris că aveaţi afaceri împreună. În vecii vecilor.
I.L.: Îi cunoaşteţi? De două ori am vorbit cu unul. Odată m-a salutat într-un bar şi altă dată a venit la mine în audienţă, la primărie, în legătură cu o construcţie.
I.L.: Dar ce aveţi de împărţit cu mafia din Constanţa? V-aţi luat un pistol. Îl am din 1996. Pentru autoapărare, l-am închiriat de la poliţie. Am avut bodyguarzi din 2000, de când am început să fac ordine. Port pistol la mine de când mi-au confirmat poliţiştii că sunt foarte multe arme în ţară, de când nu se mai face control la vamă.
M.M.: Sunteţi în proces cu IGP, dar ei v-au închiriat pistolul? Ăla e inchiriat de la poliţia din Constanţa de 12 ani de zile.
I.L.: De ce sunteţi totuşi în PSD? Ăsta este un partid de stânga, dumneavoastră sunteţi foarte bogat. Cu cine mă comparaţi? Cu patronii dumneavoastră sau cu dumneavoastră?
M.M.: Cu noi. Am considerat că oamenii nevoiaşi trebuie ajutaţi. Şi nu cred că, dacă cineva s-a îmbogăţit, cum ziceţi dumneavoastră, trebuie să uite de unde a plecat. Iar măsurile pe care le iau în Constanţa veţi constata că sunt clar de stânga - sprijinirea vârstnicilor sau construirea de locuinţe cu 500 de euro pe metru pătrat pentru tineri.
I.L.: Veţi avea bani să susţineţi aceste proiecte? Categoric. În următorul mandat, o să construiesc minimum 2.000-2.500 de case pe an.
I.L.: Construcţia începe după alegeri? Procedurile sunt făcute. Ştiţi care este problema dumneavoastră? Încercaţi să sugeraţi că nu mă voi ţine de cuvânt, iar toţi constănţenii ştiu că ce am promis am făcut, cu excepţia lucrurilor unde am fost blocat.
I.L.: De la pensionari v-aţi îndreptat către tineri. Asta pentru că nu vă prea aleg? Am avut de rezolvat probleme de infrastructură a oraşului. Şapte ani nu puteam să mă ocup să fac case pentru tineri, iar oraşul să fie fără lumină sau rupt de gropi.
„Dacă vrem să păstrăm fauna intactă nu mai mişcăm nimic!“
M.M.: Există un proiect controversat, cel de pe Lacul Sutghiol. Vreţi să distrugeţi fauna de pe lac.În ce sens?
M.M.: Aduceţi bărci cu motor lângă cuiburile păsărilor. Nu pot să cred că la anii pe care-i aveţi şi la mintea deschisă pe care o aveţi sunteţi împotriva unor proiecte prin care să dezvoltăm anumite zone. Ăia, la Dubai, arabii, băieţi deştepţi, au făcut ce au făcut şi au tras tot turismul european.
I.L.: Acolo totul este artificial. Când vedeţi că rusul face la Soci, pe partea cealaltă a Mării Negre, o insulă de 300-400 de hectare, în Marea Neagră, eu, că vreau să fac o insuliţă de 3-4 hectare şi să rezolv total problema zgomotului în staţiune... Staţiunea asta are jumătate din turişti veniţi pe tip sindical, cu familii şi jumătate pentru distracţie, pe care-i mut pe insulă. Absolut toţi hotelierii sunt fericiţi. Două firme spaniole stau cu banii gata să construiască insula.
M.M.: Ministrul mediului, Atilla Korodi, v-a dat avizul? Sunt în proceduri. Între timp, au pus Lacul Sutghiol în programul „Natura 2000“, cu păsările, cu clocitul şi aşa mai departe.
I.L.: Dar dacă aţi promova ecoturismul? Nu poţi să păstrezi ecosistemul pe un lac situat într-o staţiune care, în weekend, se umple cu 100.000 de oameni. O să fugă păsările? Oricum duduie muzica în Mamaia.
I.L.: Alte municipalităţi pot. În Sicilia, sunt sute de mii de turişti, dar şi zone protejate. Şi ce aţi vrea? Eu vreau să fac o insuliţă. Ceauşescu a făcut Lacul Siutghiol pentru agrement. Dacă vrem să păstrăm natura şi fauna intacte, trebuie să nu mai mişcăm nimic. Aşa ar fi cel mai bine, să nu mai construim nimic, să nu mai facem turism de agrement şi să plângem că turcii şi grecii prosperă.
I.L.: Aţi promis că veţi amenaja parcurile din Constanţa. Dar s-au distrus două parcuri în mandatul dv. Vorbim de mallul din Parcul Tăbăcăriei? A venit avizul de mediu semnat direct de Sulfinica.
TESTUL DE SINCERITATE
Jucăria lui Radu Mazăre: „O Toyota din ’77, aia din «Daktari»“
M.M.: Trabucele cubaneze de unde le aveţi? Le cumpăr. În Spania sunt cele mai ieftine.
I.L.: Maşini? Un jaguar cu care am venit aici, un cadillac. Şi jucăriile: un Morgan, un Willis de armată, o Toyota din ’77, aia din „Daktari“ dacă ţii minte, şi urmează să mai primesc un Studebaker Dictator, din 1937, e genial.
I.L.: Cine este domnul acela căruia i-aţi împrumutat 600.000 de euro? Omul i-a luat, i-a învârtit, probabil că o să-mi dea mai mulţi. În general nu prea am luat ţepe.
M.M.: Şi dacă nu vi i-ar da înapoi, ce s-ar întâmpla? Nu s-ar întâmpla nimic. Omul are mult mai mulţi bani decât 600.000 de euro.
I.L.: Europroiect este firma lui? Nu cunosc ce firmă are. Da, este acţionar într-una dintre cele mai mari firme din Constanţa. Nu Europroiect, ci Black Sea - import export de centrale termice, aer condiţionat... au un rulaj uriaş.
I.L.: Scrie în declaraţia de avere că aveţi 120.000 de euro cash? Da. Am vândut nişte acţiuni şi am luat banii cash.
M.M.: Nu-i ţineţi în bancă? Nu, îi am cash. Dar vi se pare o sumă atât de mare?
I.L.: Da. Depinde la ce te raportezi.
I.L.: Pe cine admiraţi mai mult? Pe Ion Iliescu sau pe Dinu Patriciu?
MM: Pe Fidel Castro.