vineri, 17 februarie 2012

Ce am mai gătit: Prăjitura deşteaptă





Am luat reţeta de aici: http://gourmandine.ro/reteta-prajituri/prajitura-desteapta/
Nu se face greu, doar că vă trebuie un castron mai mare. EU credeam despre al meu că e mare, dar s-a dovedit aproape neîncăpător. Dacă urmaţi paşii din reţetă, nu are cum să nu vă iasă. Încă ceva: nu lăsaţi la foc foarte mic, pentru că nu se încheagă. Este ca o cremă de zahăr ars cu blat de prăji. Minunată!

Ce am mai gătit: Panzerotti







Parcă ne era poftă de pizza, dar parcă nu. Aşa că am făcut Panzerotti. Am învăţat reţeta de la prietena mea, Mihaela.
Se face o cocă de pizza. Nu ştiu să spun cantităţi, pentru că eu le pun pe toate, cum se spune, "după ochi“. Făină (cam jumătate de kg), drojdie, un ou, ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline. Punem drojdia (eu pun drojdie uscată, un pliculeţ, adică 7 gr), cu puţin zahăr, puţină făină şi apă, până face bulbucele. În făină facem o "gropiţă“ în care punem drojdia dospită, un ou, o lingură de ulei de floarea soarelui, una de ulei de măsline, puţin zahăr şi sare. Amestecăm şi apoi începem să punem apă călduţă până ne iese o cocă nu foarte tare, maleabilă. Lăsăm la crescut, la cald. Eu, când nu am timp, recurg la o "şmecherie“: am deasupra aragazului un raft. Aşa că pun castronul cu cocă pe acel raft şi dau drumul la foc. Coca creşte mai repede.
Umplutura: eu am luat muşchi file, caşcaval şi măsline. Dăm prin răzătoare caşcavalul, tăiem în cubuleţe mici muşchiul file (puteţi face şi cu şuncă presată sau ce vă place. cărniţa poate fi dată şi ea prin răzătoare) şi le amestecăm pe toate, alături de măsline, cu suc de roşii. Să nu uităm: la final punem sare, piper şi condimente (eu am pus busuioc şi oregano). Din coca crescută facem biluţe nu foarte mari şi mai lăsăm 10 min la crescut. Întindem biluţele de cocă. Cum? Ca la şuberec, brânzoaice sau alte mâncăruri asemenea. Mie îmi place să le întind cu mâna, prin presare, dar, probabil, recomandat este să se întindă cu făcăleţul. Am pus umplutura pe foaia formată şi am închis "plăcinţica“. Marginile trebuie să fie lipite bine. Eu mă ajut de furculiţă pentru a le... sigila. Panzerotti se pot prăji sau se pot coace la cuptor. Eu am ales cea de-a doua cale. Tava se unge cu ulei de măsline, se aşează frumuseţile şi se bagă la cuptor. Sunt gata relativ repede. A, eu le-am uns şi cu ou bătut, dar nu înainte să le dau şla cuptor, ci cu vreo 10 min înainte să le scot.

Sunt delicioase. Pot fi mâncate fără griji şi a doua zi, încălzite sau nu. Practic, sunt mici pizza calzone.

Enjoy!