joi, 26 iunie 2008

România, mereu surprinzătoare


În ţara în care un 10 la proba orală de limba română, la BAC, costă trei milioane, o copilă de 11 ani este forţată să devină mamă.

Se fac comisii peste comisii, se discută de mai bine de o lună, se drămuiesc detaliile şi se iau în calcul coordonatele. Numai un amănunt le scapă „legiutorilor“ în acest caz: binele suprem al fetiţei. Aşa mi s-a spus mereu, atunci când întrebam câte ceva pe la Protecţia Copilului: „se ia în considerare binele suprem al minorului“. Era răspunsul general valabil în toate cazurile. Oare de data asta de ce nu se aplică?
Trebuie să recunosc, grozăvii de acest gen nu se întâmplă doar în ţara mioriţei. Nu doar aici copiii sunt violaţi, nu numai la noi au loc abuzuri inimaginabile asupra copiilor. Însă, în România cazurile de acest gen au devenit banalităţi. „Ai auzit, tu, că nu ştiu care a fost bătut de mă-sa?“. „Eh, poate o fi meritat. Nu ştii, unde dă mama, creşte...“. De câte ori nu v-a fost dat să auziţi comentarii de felul ăsta? Vi se pare incredibil într-o ţară aşa-zis europeană? Pe mine nu mă mai miră nimic. Şi dacă mă mai surprindea ceva, mi-a trecut cu totul odată cu acest caz, al fetiţei violate de unchi, lăsată grea şi condamnată de lege. Poate că viaţa nu i-ar fi fost uşoară, în continuare. Există posibilitatea să nu fi reuşit să treacă peste sechelele produse de nenorocirea care s-a abătut asupra sa. Poate că tot ce s-a întâmplat ar fi făcut ca micuţa să se transforme într-un adult cu grave probleme. Însă, trebuie să luăm în calcul şi contrariul. Ar trebui să se gândească „specialiştii“ în protecţia copilului, medicii, juriştii şi ţara întreagă că nu poţi obliga un copil să aducă pe lume un copil. Nu este drept, nu este normal. Astfel, îi sunt luate toate drepturile de cetăţean al acestei ţări. Dar toată lumea se gândeşte acum doar să respecte litera legii. De ce nu o faceţi şi în alte cazuri? De ce lăsaţi, de cele mai multe ori, să vă scape abateri grave şi deveniţi drepţi abia acum, când nu era cazul?
Şi vă mai întreb ceva: nu credeţi că neacceptând varianta firească, a întreruperii de sarcină, ucideţi, la figurat, un copil de 11 ani? Staţi şi analizaţi care este crima de fapt?