miercuri, 13 octombrie 2010

Trucuri ca să renunţi la fumat

Comisia Europeană pregăteşte un proiect legislativ pentru anul 2011, ce urmăreşte eliminarea oricăror excepţii de la interzicerea fumatului în locurile publice, în toate statele membre UE.
Proiectul legislativ al Comisiei ar putea viza şi reducerea cantităţii de nicotină şi alte substanţe toxice pe care ţigările le conţin. Comisia ar putea încerca să impună reguli pentru a reduce vizibilitatea produselor pe bază de tutun şi atractivitatea ambalajului lor.

Din păcate, nu s-a inventat încă o pastilă magică care să te ajute să renunţi la ţigări, dar există trucuri simple pe care le poţi încerca dacă vrei să te laşi de acest obicei nesănătos.

Suge bomboanele mentolate. Gustul de mentol şi mentă împrospătează respiraţia unui fumător şi diminuează nevoia de a inhala fumul cald al ţigărilor.

Bea apă. Atunci când simţi nevoia urgentă să fumezi, un truc foarte eficient este să bei un pahar mare de apă foarte lent. "Imagineaza-ţi că apa spală nevoia de a fuma şi elimină toate toxinele în acelaşi timp", îi sfătuieşte pe pacienţii ei un consilier în probleme de dependenţă din New York. "Nevoia de a fuma durează doar 15 secunde! Astfel, până termini de băut paharul de apă, vei uită de ţigară, iar pofta va disparea", spune ea.

Mestecă gumă. Chiar dacă ai mai auzit acest sfat până acum, experţii spun că există un motiv pentru care recomandă fumătorilor care încearcă să renunţe la ţigări să mestece gumă - această metodă chiar funcţionează. Gustul gumei de mestecat împrospătează respiraţia şi scade dorinţa de fuma, iar mestecatul îţi ţine gura ocupată. Fumatorii optează des pentru guma cu nicotină, dar specialiştii din domeniu spun că o gumă de mestecat, fără zahar, cu aromă de mentă funcţionează la fel de bine sau chiar mai bine.

Mănâncă struguri roşii. Mestecatul strugurilor este o tehnică foarte bună de stimulare orală şi în plus antioxidanţii din fructe elimină pofta de a fuma.

Foloseşte un calendar ca să marchezi fiecare zi fără ţigări. Este nevoie de cel puţin 21 de zile pentru ca un nou obicei să devină o rutină. De aceea, aceasta este perioada cea mai dificilă pentru fumători, explică medicii. După trei săptămâni fără ţigări, un fumător are şanse mari să reuşescă să se lase definitv de fumat. După această perioadă, nevoia de ţigări este redusă şi intervalul de timp dintre poftele se măreşte, astfel că fumătorii se vor simţi mai bine. Este o idee bună ca la sfârşitul primei săptămâni şi după cea de-a doua săptămână fără ţigări să îţi oferi o recompensă: cumpără-ţi un tricou sau mergi la un concert. La sfârşitul celor 21 de zile, sărbătoreşte cu o cină la restaurant sau o zi la spa.

Utilizează un plasture antifumat. Nu toţi experţii aprobă terapia de substituţie nicotinică, deoarece aceasta nu înlătură dependenţa fizică de fumat. Totuşi, plasturii antifumat sau guma cu nicotină pot fi instrumente utile în depăşirea psihologică a dependenţei. Medicii recomandă utilizarea plasturilor şi a gumei în combinaţie cu şedinţe de consiliere pentru a fi sigur că vei reuşi sa renunţi definitiv la ţigări. În plus, trebuie să ştii că plasturii şi guma au trei concentraţii diferite. Astfel, dacă fumezi mai mult de 25 de ţigări pe zi, ar trebui să începi cu cea mai mare concentraţie, iar dacă fumezi doar ocazional, până la şapte ţigări pe zi, foloseşte plasturii cu cea mai mică cantitate de nicotină.

Hipnoza şi acupunctura pot fi remedii împotriva fumatului. Hipnoza, acupunctura şi meditaţia pot reprezenta metode alternative pentru a te lasă de fumat sau pot fi folosite în combinaţie cu plasturii, guma de mestecat cu nicotină sau consilierea psihologică pentru un rezultat eficient.

Studiile au demonstrat că acupunctura, combinată cu terapia comportamentală, reduce semnificativ nevoia de a fuma. Această combinaţie face ca acupunctura să fie de patru ori mai eficientă decât atunci când este utilizată ca metodă singulară de tratare a dependenţei de fumat.

Pe lângă o serie de produse concepute special pentru a-i ajuta pe fumători să se lase de fumat, natura a fost generoasă cu noi şi ne-a dat câteva plante şi remedii care au acelaşi efect.

Sucul de struguri si de portocale: se pare că aceste două băuturi ajută la atenuarea poftei de nicotină, dacă sunt consumate de câteva ori pe zi.

Mierea, consumată ca atare sau amestecată cu o ridiche rasă, este un alt remediu la îndemână care te ajută să te laşi de fumat.

Două linguri de bicarbonat de sodiu

dizolvate într-un pahar cu apă la fiecare masă este un alt remediu care îţi va ameliora simptomele de sevraj asociate lipsei de nicotină.

Fulgii de ovăz te ajută nu doar să ţii colesterolul sub control, ci şi să reduci pofta de nicotină, chiar şi în situaţiile în care nu încerci neapărat să renunţi la fumat.

Ovăzul sălbatic este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce pofta de tutun şi stările de nervozitate care se resimt în primele zile când decizi să renunţi la fumat. Pentru ameliorarea simptomelor, se pun 10 boabe de ovăz într-un pahar de suc sau de apă şi se iau de trei ori pe zi.

Ghimbirul este deosebit de eficient pentru reducerea simtomelor de greaţă pe care le resimţi atunci când vrei sa renunţi la fumat.

Sunătoarea este frecvent folosită pentru a ameliora simptomele de depresie şi anxietate resimţite de cei care vor să se lase de fumat.

De asemenea, unele suplimente de vitamine (în special vitaminele C, E şi A) administrate zilnic, te pot ajuta să treci mai bine peste stările şi simptomele pe care le ai atunci când te-ai hotărât să renuniţi la nicotină.
http://www.realitatea.net/tigari_758982.html