joi, 20 august 2009

song of the day

Baietii lu' mama conduc Constanta

Cine n-a auzit măcar o dată în viaţă că este bine să te fereşti de bărbaţii care-şi ascultă orbeşte mamele şi să fugi mâncând pământul de cel care încă mai stă cu mămica. 

Numai că trecem de cele mai multe ori cu vederea acest aspect. Cu toţii suntem copiii lu' mama până la un moment dat, numai că pentru un bărbat, mai ales pentru unul care se bate cu pumnul în piept că este pe picioarele lui şi că face şi drege totul de unul singur, este puţin jenant. De ce spun asta? Mi-am dat seama că de la o vreme încoace îl tot vedem pe „copilul" Radu Mazăre în compania mamei sale, Gabriela. Nu ştim dacă venerabila şi distinsa doamnă locuieşte împreună cu fiul său. Cu siguranţă îl putem absolvi pe primar de stigmatul de a sta în casa mamei. Nu este cazul. Cu toate acestea, „junele" Radu şi-a atras, zice lumea, mama în afaceri care mai de care. Odată am primit un telefon de mustrare din partea unui nene care-mi este aproape necunoscut. M-a certat ce m-a certat şi a răbufnit: „Ce, nu ştii cum mă-sa lu' Mazăre a împărţit Constanţa la cafele?". Sincer, n-o vedeam în stare. Dar ştiţi cum ziceau în Twin Peaks: „Bufniţene nu-s ceea ce par a fi". O altă mamă cunoscută de băiat, cel puţin cu numele, este doamna Constanţa Stan. Mama lui Gabi, viceprimarul cel viteaz. Doamna nu apare în lume, însă este proprietăreasa în cartierul Consilierilor, pe strada Rotterdam. A luat şi ea un terenuţ în bătaia vântului. O nimic toată. Ba chiar băiatul a făcut credit la bancă pentru a-şi ajuta mama. Nu mult. Doar 30.000 de euro. „I-am dat mamei din banii pe care i-am luat de la bănci şi pentru care plătesc rate, pentru că mai avea de făcut ceva la casă", zicea la un moment dat săracu' Gabi. Dar, pentru a întregi panoplia de mămoşi, îl adăugăm la listă şi pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Şi pe mama lui, Vasilica. Figură total necunoscută, se pare că doamna Constantinescu este un om de încredere al feciorului şi că mai face şi ordine în urma acestuia. Dar nu în casă, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci în judeţ. Se pare că doamna, prahoveancă la origini, s-a mutat în bătaia brizei pentru a-i fi aproape copilului (eu tot încerc să mi-l imaginez pe Nicuşor mic şi nu reuşesc). Asemenea doamnei Mazăre, care a lăsat Capitala pentru provinciala Constanţă. Dar ce mândrie pe capul doamnelor, cu aşa copii buni, cuminţi, devreme acasă, ascultători şi fără abateri. De niciun fel. Probabil că aşa procedează cei care conduc Constanţa, cum făceam toţi în copilărie, ferindu-ne de părinţi când plecam la discotecă: „Mami, ne ducem la o plimbare prin Mamaia", zic Radu şi Nicu, şi mai dau o fugă la DNA.

Abonament la bordelul de la Hotel Minerva

În vremi demult apuse, atunci când prostituţia era legalizată, domnii avizi după senzaţii tari îşi făceau abonament la... domnişoare. 
Aşa se face că încă mai putem admira astfel de „documente" îngălbenite de timp, care ne arată cum se distrau bărbaţii la începutul secolului trecut. Cartea de abonament pe care v-o prezentăm era valabilă la d-şoara Miţi Vasilescu, rezidentă a Hotelului Minerva nr. 3. Distracţia costa 50 de lei, pentru zece şedinţe. Pe bucăţica de hârtie se dau şi explicaţii. „Noaptea întreagă se socoteşte 2 numere. La mai multe numere se face rabat", semnează „cu stimă antreprenoara Ionescu". Cu alte cuvinte, şi în acele vremuri se practicau discount-urile, chiar dacă în acest caz vorbim despre... numere. Abonamentul ne arată că cel care îl deţinea era dator cu 5 lei de luna precedentă şi că „duminică şi sărbători visitele se primesc numai dimineaţă din cauza aglomeraţiei". Hotelul Minerva se afla pe strada Mercur, la numărul 10, colţ cu strada Griviţei. Adică exact unde are acum sediul Partida Romilor. Preşedintele acesteia, Mircea Alexandru, spune că nu are cunoştinţă de existenţa acestui loc. „Ştiu că, prin anii 50-60, acolo era un restaurant. De hotel nu ştiu nimic", a spus şeful romilor constănţeni.