vineri, 14 martie 2008

Republica streaptease-ului

Iorgulescu, mai-marele culturii, a stat bine şi s-a gândit că nu ar fi rău să dea cinematografele Consiliilor locale. Foarte bun!

Iniţiativa nu este nouă. Acum vreun an, unul dintre cele mai mari cinematografe din ţară, Republica din Cluj, i-a fost oferit pe tavă democrat-liberalului Emil Boc. Şi el, „nerecunoscătorul“, l-a refuzat. Şi pe bună dreptate. Plimbate de la RomâniaFilm la Centrul Naţional al Cinematografiei şi retur, sălile nu au încă un statut foarte clar.
Ba, mai mult, după ce au fost mătrăşite prin închirierea din 2004, acum vor fi privatizate, după ce RADEF va deveni societate comercială. Cu alte cuvinte, ne vindem până şi sălile de cinema. Că doar este mai uşor, după cum îmi spunea cineva, „să-ţi iei o plasmă, un DVD player şi să mai dai un stop, dacă ţi se face poftă de cafea“. Perspectiva este una demnă de luat în seamă. Însă, dedesubturile afacerii sunt altele.
Comuniştii n-au fost proşti. Majoritatea sălilor sunt construite în zone centrale, cu „vad“. Aşa că, în zilele noastre, locurile respective au devenit „aur“ pentru investitorii în imobiliare. Mai mult decât atât, dacă vorbim stric de cazurile de la noi din oraş, sălile au fost lăsate în paragină sau folosite la maximum. Republica este distrusă, Studioul este funcţional, dar cine să se ducă acolo? Iar la Dacia s-a... dorit un club.
Oricum, revenind la problema cu sălile care vor fi date Consiliilor locale, cred că edilului Mazăre i-ar conveni de minune situaţia. Există două variante: ori şi-ar face imaginea gigea şi ar aduce Republica la viaţă, ori s-ar confirma un zvon care mi-a ajuns mie la urechi acum vreun an şi ceva. Pe atunci, cineva îmi spunea că membri ai lumii interlope vor să facă acolo un club de streaptease. Apoi, de-a lungul timpului, bârfa mi-a fost oarecum confirmată...
Nu mă mai gândesc la varianta cea mai bună sau la cea reală. Nu-mi mai vine să cred nici ceea ce mi se spune de aproape doi ani... că se va renova Republica, că se va face nuş ce fel de centru cultural acolo, că nu va ajunge pe mâna interlopilor, că este o prioritate a RADEF. Nimeni nu are priorităţi d-astea. Prioritatea fiecăruia este propria persoană.
Vom aştepta şi vom vedea. Din păcate, experienţa m-a învăţat că zvonurile pe care le ştie toată lumea se confirmă, într-un final. Aşa că... ne vedem la streaptease!