miercuri, 4 februarie 2015

Tort cu ciocolată și rodie

Tortul de ciocolată este preferatul tuturor. Dar când vorbim despre acest tort fin, cremos, cu picături acrişoare de rodie putem vorbi despre perfecţiune. Am găsit această reţetă în revista Good Food şi am tras ceva de timp până să-l prepar. Recunosc, nu-mi place deloc să curăţ rodia. Totuşi, dacă vă apucaţi, trebuie să ştiţi că este mult mai uşor să o desfaceţi într-un bol cu apă rece. Revenind la tort, trebuie să vă spun că nu am pus doar ciocolată neagră, ci şi ciocolată cu lapte. A fost intervenţia mea la reţetă. Este o chestie de gust, de preferinţe. Trebuie să fiţi atenţi cum setaţi focul cuptorului, să nu ardeţi bunătate de tort :D Compoziţia fiind foarte fină tinde să se ardă foarte repede. Sfatul meu este să coaceţi la foc mic până ce blatul se întăreşte. De asemenea, să nu vă speriaţi dacă vi se pare topping-ul prea moale, după ce se răceşte devine o cremă minunată şi „vârtoasă”. Rezultatul este minunat, credeţi-mă. Un tort fin, perfect pentru orice ocazie.

Ingrediente:

225g de unt, plus extra pentru uns
250g de ciocolată neagră (70% cacao), ruptă în pătrate
5 ouă mari
225g de zahăr muscovado
85g de migdale măcinate

50g de făină, plus 1 lingură suplimentară

Pentru topping:

150ml de smântână pentru frișcă
100g de ciocolată neagră (70% cacao), tocată grosier
1 lingură de zahăr pudră, trecut prin sită
1 mână semințe de rodie

Mod de preparare

Se unge cu mult unt o formă rotundă cu pereţi detaşabili, apoi tapetează fundul acesteia cu hârtie de copt. Se încălzeşte cuptorul. Se pun untul și ciocolata într-un vas yena care se aşează deasupra unei oale cu apă clocotită. Se amestecă pentru a obține o cremă fină, apoi pune bolul deoparte.
Spargeţi ouăle într-un bol mare, adaugă zahărul, apoi bate-le cu un mixer 5-8 minute, până când obții o compoziție groasă, ca un mousse, cu un volum dublu față de cel inițial. Toarnă ciocolata topită pe pereții bolului și încorporeaz-o în compoziție cu ajutorul unei linguri mari de metal, amestecând până ce nuanța de maro devine uniformă. Nu te grăbi, lucrează încet pentru că e important să păstrezi lejeritatea obținută anterior. Presară migdalele măcinate, făina și ¼ linguriță de sare, apoi omogenizează din nou compoziția.
Transferă cu grijă aluatul în tavă, apoi culege ultimele urme din bol cu ajutorul unei spatule. Dă tava la cuptor pe raftul din mijloc, timp de 30-35 de minute sau până când blatul s-a umflat și s-a stabilizat la suprafață. Lasă-l să se răcească în tavă, pe un grătar pentru prăjituri. E posibil să se mai dezumfle și să se crape pe alocuri, dar e în regulă.
Pentru topping, adu smântâna la punctul de fierbere. Pune ciocolata într-un bol împreună cu zahărul pudră, apoi toarnă peste ele smântâna fierbinte. Lasă-le câteva minute, apoi amestecă-le pentru a obține o cremă fină. Lasă crema să se răcească și să se îngroașe în următoarele 10 minute. Scoate cu grijă blatul din tavă, așază-l pe o farfurie, apoi întinde glazura pe el, lăsând-o să se scurgă pe pereții tortului. După câteva minute, presară semințele de rodie. Fie servește tortul imediat, fie ține-l la frigider câteva ore.

Poftă bună!