joi, 4 decembrie 2008

Cabron: "Muzica noastră este un fel de ştirile de la ora 5“


„În Europa românească nu îţi trebuie viză“, spuneau în urmă cu ceva vreme Shoby şi Cabron. Acum, situaţia s-a schimbat iar românii „de pe Internet“ au început să se întoarcă acasă. Sau cel puţin aşa crede Cabron, unul dintre fondatorii trupei Codu Penal.





Cabron - Interviu noiembrie 2008
Asculta mai multe audio Evenimente »

Cine v-a lansat pe voi? Se ştie că de obicei, trupele de hip-hop sunt lansate de una dintre formaţiile consacrate, cum ar fi BUG Mafia sau Paraziţii.

Nu ne-a lansat nimeni. Am fost prieteni foarte buni cu La Familia şi s-a întâmplat să facem un videoclip cu ei în 2003, care se chema Zi de zi. Apoi am avut nişte colaborări cu Nico, cu mai multe persoane cunoscute..


Nico a devenit mai mult cunoscută prin intermediu piesei pe care a cântat-o cu voi...

În 2003 am cântat împreună piesa Nu pot să mai suport, care a beneficiat de un real succes.

Cum vezi hip-hop-ul acum în România?

Atâta timp cât încă umple săli, eu spun că mai are ceva şanse. Însă, toată industria muzicală este puţin cam jos acum. Ţine de concepţia lumii, acre s-a obişnuit să tragă muzică de pe Internet, nu să cumpere albume din magazine.

Aveţi o imagine nu tocmai bună, în special din cauza arestării lui Sişu. Cum ar trebui să fiţi percepuţi?

Lumea trebuie să înţeleagă că noi nu cântăm nimic aiurea. Ce se întâmplă, asta cântăm, este singurul gen de muzică care are şi un mesaj.

Suntem în zona Constanţei. Ai auzit de vreo trupă sau de vreun artist hip-hop de pe aici?

De Criss Blaziny. Dar nu a scos nici un album până acum. Dar nu oficial.

Publicul reacţionează mai bine la piese cu mesaj sau la cele cu limbaj trivial?

La cele cu mesaj. Dar şi piesele cu înjurături pot fi cu mesaj.

Şi care este mesajul? Am pornit de la „după blocurile gri stăm noi, majoritatea“ şi am ajuns unde anume? Mai stăm şi acum după blocurile gri sau ne-am mai ridicat?

Cred că mai stăm şi aucm după blocuri numai că ele nu mai sunt gri. S-au mai colorat în funcţie de partidul care e prin zonă, pe acolo.

Eşti chemat la concerte de campanie sau candidaţii preferă muzica mai... cultă?

Păi dacă e să o luăm logic, muzica hip-hop este cea mai cultă. Aici se transmite un mesaj. Muzica noastră este un fel de ştirile de la ora 5.

Cine este în acest moment vârful în muzica hip-hop?


În momentul ăsta nu pot să mă pronunţ pentru că nimeni n-a mai scos nimic de ceva vreme. În 2009 o să iasă vreo opt sau nouă proiecte.

Cum este cu Europa românească?

Nu mai este cum era înainte. Nu se mai câştigă ca înainte. Încep să se întoarcă acasă.


De unde ai pornit şi unde vrei să ajungi?

M-am născut şi am crescut în Bucureşti, apoi m-am mutat în Ploieşti. Acolo am făcut şi trupa cu Shoby. Am spus asta cam în fiecare piesă, am încercat să ne ridicăm oraşul. Nu am avut nici un motiv să ne fie ruşine.

Niciun comentariu: