vineri, 5 decembrie 2008

„Reacţia lui Radu Mazăre mi se pare disproporţionată“


Victor Ciutacu, „tonomatul“ urât de preşedintele Traian Băsescu şi redactor-şef al cotidianului Jurnalul Naţional comentează finalul procesului dintre Radu Mazăre şi Feri Predescu. Ziarist cu state vechi, „arogantul şi genialul“ Ciutacu recunoaşte că are o relaţie bună cu Radu, aşa cum îi spune. Cu toate acestea, dezaprobă poziţia pe care edilul a adoptat-o în relaţia cu o parte a presei constănţene.

Ce părere aveţi despre faptul că primarul Constanţei a dat în judecată un ziarist pentru că şi-a exprimat o opinie?

Mi se pare absurd. Eu îl apreciez pe Mazăre din motive multiple dar reacţia lui mi se pare exagerată. Nici nu ştiu foarte bine ce a spus sau ce a făcut ca să se ajungă la un proces. (n.r. – i-am explicat că este vorba despre nişte opinii exprimate în cadrul unei emisiuni televizate) După ştiinţa mea, libertatea de opinie este garantată de Constituţie. Ştiţi foarte bine că eu am un conflict deschis cu preşedintele Băsescu. Da, m-a făcut tonomat şi mi-am spus opiniile despre domnia sa în fiecare emisiune, seară de seară. Dar nu m-a dat în judecată pentru asta.

Totuşi, de ce s-a ajuns aici?

Sincer, nu ştiu ce îl ambiţionează atât pe Radu Mazăre în lupta asta. Şi nu cred că banii îi vor garanta satisfacţia.

Feri Predescu a fost condamnată să dea 500 de milioane de lei despăgubiri morale...

Mi se pare absurd să îi ceri asemenea sumă unui ziarist. Dacă Radu căuta satisfacţia, putea să îi ceară şi 5 lei. Nu era nevoie de 500 de milioane. Trebuie să ne aducem aminte că şi domnului Cristoiu tot suma asta i s-a cerut.

Până la urmă vorbim despre un primar, fost ziarist dat în judecată şi condamnat pentru calomnie.

Tocmai d-asta mă miră foarte tare reacţia lui. Pentru că ştiu că a trecut şi el prin aceeaşi experienţă când era ziarist. A fost un jurnalist incisiv care s-a judecat cu preşedinte al ţării. Mi-ar plăcea să aibă o limită sau măcar o memorie bună. Repet, este vorba despre un om care s-a luat în piept cu un preşedinte al României.

Credeţi că a fost aleasă Feri drept exemplu pentru presa constănţeană?

Feri este o ziaristă foarte bună şi Radu a lucrat „la mare“. Poate că a vrut să ofere un exemplu celorlalţi, celor care o admiră pe Feri. Repet, mi se pare disproporţionată reacţia lui Radu Mazăre din punct de vedere al daunelor cerute şi aşa mai departe.

Este presa de provincie mai uşor de controlat?

În provincie, aşa-zişii baroni locali sunt foarte influenţi şi puternici. Poate că suferă şi presa din cauza asta. Eu am norocul să pot spune ceea ce gândesc pentru că am în spate un trust puternic. Însă, trebuie să recunoaştem: în România există această tentaţie, de a închide gura presei. Şi, din păcate, reacţiile de genul ăsta vin mai ales din cauza celor care nu acceptă adevărul şi nu suportă să fie atinşi nici măcar cu o floare.Sursa: http://www.ziuadeconstanta.ro/Niciun comentariu: