joi, 12 iunie 2008

„Fraţilor, vă spun cinstit, oraşul m-a nenorocit“

„Hai sa ne mutam la mare, o tara de orase goale“, îmi rasuna în boxe vocea lui Tudor Chirila, într-o dimineata, la începutul acestei saptamâni.
Orasul nostru era plin si, stând sa ma gândesc ca sezonul este abia la început, imaginatia a început sa brodeze pe aceasta tema. Va închipuiti ca daca acum, la mijlocul lui iunie, noi stam la cozi interminabile, prin august n-o sa mai respiram în orasul asta si asa sufocat de betoane si armaturi?
Deja caldura a pus stapânire pe noi, iar în aer abia se mai simte mirosul marii. Ce ne vom face când ne vor invada sezonistii, oameni buni? Vom mai avea cum sa ajungem la munca, ne vom mai deplasa de colo-colo sau vom fi prizonieri în orasul nostru? Va fi Constanta declarata zona calamitata de turistii cu alura de lacusta? Acum exagerez, evident.
Sa speram noi ca vom avea turisti anul asta si ca nu vor lua calea Bulgariei. Însa, revenind la aspectul serios al problemei, ma întreb când se va gândi cineva sa faca mai mult loc prin oras. Ideea cu largirea bulevardului Lapusneanu este una foarte buna, într-adevar. Însa, plimbati-va, stimabililor, si pe Mamaia sau pe Tomis sa vedeti îngramadeala. Si de pe aceste doua artere de circulatie ce mai scoateti? Cladirile de pe spatiul vedre, squar-ul din mijlocul drumului... ce anume? Îmi veti spune ca asa a fost gândit orasul, ca asa l-ati primit în administrare si ca nu s-a prevazut o asemenea dezvoltare a urbei. Corect! Nu va contrazice nimeni.
Dar totusi, noi nu mai avem cum sa ne mutam la mare, cum sa lasam orasul gol. Sau ne invitati catre alte mari, mai îndepartate?

Niciun comentariu: