miercuri, 2 aprilie 2008

Summit de mântuială



# Ne mândrim că îi aşteptăm pe Bush şi pe Putin, dar oare suntem destul de pregătiţi pentru asta? # Zvonurile care ne înspăimântă, cum că oraşul va fi blocat pe toată perioada summit-ului, se pare că sunt singurele chestii pe care ne putem baza până în acest moment

Capitala fierbe, însă în Constanţa nu vedem decât câte o cameră de luat vederi, câte un sigiliu pe canalizări sau „covoarele de flori“. O plimbare prin oraş te face să te prăpădeşti de râs, la gândul că, în loc să se agite cu pregătirile adevărate, ce ţin strict de siguranţă şi de imaginea pe care oraşul o va oferi mai- marilor lumii, autorităţile au ca unică preocupare plivitul.

Pe bulevardul Mamaia au răsărit covoare de lalele abia îmbobocite. Roşii şi galbene. Nici panseluţele nu au fost lăsate prin sere. Ele au fost plantate pe Tomis. Numai că, se pare, florile au fost cam puţine, pentru că, fix în faţa Casei Albe autohtone, au rămas şi locuri... neînflorite. Aşa că te poţi amuza copios numai dacă te plimbi pe stradă. Nu-i foarte greu. Locurile dintre copaci au fost înfrumuseţate cu flori... însă numai din loc în loc. Vezi ba o floare, ba un loc „îmbietor“ numai cu pământ uscat. Şi ne mai punem o întrebare: summit-ul trece, florile rămân? Sau se va păstra frumosul peisaj în continuare? Pentru că, dacă stăm bine să ne gândim, pentru ochii constănţenilor nu prea au fost sădite floricele şi alte buruieni, de mult timp. Însă, pentru globii oculari ai Bush-ului, nu precupeţim nimic.

Plasa... verde de acasă

Nici perimetrul de la intersecţia bulevardului Tomis cu strada Traian, în zona denumită „la lupoaică“, nu a fost sărit din schemă. Şi aici s-au făcut pregătiri... destoinice. Apa din micuţa fântână arteziană a fost curăţată, lalelele au răsărit şi ele... Păcat că întregul peisaj este distrus de-a dreptul de clădirile lăsate în paragină, care stau să cadă. Plasa verde de pe unul dintre imobilele din zonă strică tot farmecul pregătirilor summit-iene. Ca să nu mai vorbim de mizeriile de pe lângă blocuri. Pentru că, dacă afară e vopsit gardul, mizeria de dinăuntru nu a dispărut. Aşa că putem vedea, la fel cum vor observa şi şefii de state şi de guverne ce vor vizita Constanţa.

Sfoara care vă opreşte
Spitalul Judeţean va fi şi el, zilele acestea, în centrul atenţiei. Şi aici s-au făcut „pregătiri“. Prioritatea a fost bariera pe care un personaj cu creastă o urcă şi o coboară cu ajutorul unei sfori. Că doar, na, suntem popor european, în dezvoltare. Ne mai crede cineva? Şi, ca să dea bine la public, s-au gândit autorităţile să vopsească şi panoul care arăta faptul că la spital este un şantier în lucru perpetuu. Mai ales că ar fi cam greu să li se explice oficialilor NATO cum au fost aruncaţi pe ferestrele unităţii sanitare o groază de bani pentru „numeroasele“ îmbunătăţiri. În rest, acelaşi tablou lugubru. Evident, niciun spital nu-i prea arătos, dar al nostru te bagă în toţi sperieţii. Poate şi asta se urmăreşte: speriaţi-l pe Bush şi lăsaţi-l să fugă! Cam astea sunt... pregătirile pentru summit. Toate, garnisite cu multe steaguri. Rânduite: unul naţional, unul cu stema Constanţei... „două la primărie, unul la şcoala de băieţi, unul... la şcoala de fete, unul la spital, unul la catrindală, două la prefectură“, după cum zicea nenea Iancu.

Niciun comentariu: